Przechowywanie żywności

Żywność w chłodni
Wielu właścicieli firm z sektora gastronomicznego zastanawia się, czy nie gorzej zakupić własną komorę chłodniczą, czy wynająć ją w firmie, która świadczy takie usługi. Przede wszystkim długoterminowy wynajem chłodni może się opłacać w momencie, kiedy taka chłodnia jest nam potrzebna tylko na kilka tygodni lub kilka miesięcy. Gdy używamy jej stale, to czasem całkiem dobrze kupić własne urządzenie lub wziąć je w leasing, jeśli oczywiście istnieje taka sposobność.



Nieco całkiem inaczej sprawa ma miejsce w przypadku komór służących do dojrzewania. Komory dojrzewalnicze są zwykle wykorzystywane przez cały czas w firmach, które specjalizują się w żywności dojrzewającej, np serach. W takich firmach produkcja odbywa się systemem ciągłym, więc komora jest wykorzystywana poprawnie przez cały czas. Oczywiście można ją również wypożyczyć, a koszt wypożyczenia zdarza się, że będzie niższy niż koszt zakupu i eksploatacji. Z pewnością przed podjęciem ostatecznej wyborów warto sprawdzić różnorodne modele biznesowe i utworzyć bilans zysków i strat zarówno w jednym, jak i w drugim przypadku. Wówczas dowiemy się, które rozwiązanie będzie lepsze i efektywniejsze z perspektywy naszego biznesu, a nie pod względem ogólnych zasad czy sytuacji jakie mają na rynku. Biorąc pod uwagę na to, że każda firma jest inna, rozwiązania dla poszczególnych zawsze należy dostosować indywidualnie, zauważając różnorakie czynniki, a sprawdzeniem najlepszych rozwiązań powinien się zająć specjalista, który jest w stanie oszacować ryzyko biznesowe każdej z opcji branych pod uwagę.

Zobacz więcej: długoterminowy wynajem chłodni.